11 heinäkuuta 2016

3. Ostaa vai rakentaa


Suurin osa ostaa. Kaikki talofirmat ja urakoitsijat ovat sanoneet että rakentaminen on hiljentynyt kovasti viimeisten vuosien aikana. 


Ja pakko sanoa, että en ihmettele. Onhan tämä rakentamisprojekti iso homma. Sekä tontilla että työpöydän ääressä.


Kyllä minä tiesin kun lähdettiin tähän että paljon paperihommia tulee olemaan – mutta että NÄIN paljon. Oho sanon vain. En todellakaan kadu sitä että tehtiin tällainen päätös, oikeastaan päinvastoin, joka päivä olen tyytyväisempi meidän ratkaisuun. Mutta ymmärrän että monet karttavat pitkältä tällaista. Vaikka itse sanon niin olen taitava organisoimaan, ja vaikka en ole toimistoihmistyyppiä niin saan jotain kiksejä papereiden järjestelystä. 

Jatkoitko lukemista tuon edellisen lauseen jälkeen?


Hieno homma hei :D




Mutta tosiaan me päädyimme rakentamiseen, omakotitalon ostamisen sijaan. Ja haluan painottaa että rakentamisen voi tehdä eri tavoilla. 

Meiltä on kysytty "Mitkäs teidän loma ja kesäsuunnitelmat ovat?" , vastaan "Me rakennetaan taloa", keskustelu jatkuu:

"Okei, mitä muuta?" ...minä: " niin siis, me rakennetaan taloa". 


Eli ME tosiaan rakennetaan se talo! Se on kokopäivätyötä, tai itseasiassa enemmän. Minä olen meidän toimistoneiti ja hoidan enimmäkseen soittelemisen, tiedustelut, tilaukset, laskujen maksut jne. Marko on se joka sitten tekee sen talon. Omin käsin. Puiden kaadosta kaakelointiin.

Jos budjetti on tarpeeksi iso niin voi laittaa uuden talon tilaukseen. Maksat laskun ja vastineeksi saat valmiin talon. Tai vaihtoehtoisesi voit käyttää urakoitsijoita ja ainoastaan pidät paketin kasassa. Eli olet yhteyshenkilö eri vastaavien, suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden välillä. Tällä tavalla ehtii käydä viikon mökillä, tapaamassa ystäviä eri kaupungeissa ja käydä reissaamassa Suomen rajojen ulkopuolella. Ja kyllähän tuo olisi ihanaa, mutta meillä kun budjetti ei pysty tuohon. On nimittäin huomattavasti kalliimpaa rakennuttaa valmis talo.

Ennen tätä päätöstä kävimme kuitenkin katsomassa varmasti 20 taloa. Mikään niistä ei oikein sopinut meidän tarpeisiimme, tai sitten niissä olisi ollut niin paljon peruskorjauksia ja muuta rempattavaa. Tiesimme että meidän budjetti ei riitä uuden talon ostamiseen, joten katselimme ihan tarkoituksella hieman vanhempia. Ja vanhempien talojen kohdalla käyttöiät lähenevät loppuaan ja muitakin huolto- sekä korjaustoimenpiteisiin pitää varautua.

Joissakin oli jopa enemmän sitä fyysistä työtä kuin mitä uuden rakentaminen vaatii.
Kun remontoi taloa niin ensin pitää ottaa vanhat pois ja viedä jäte jonnekin ennen kuin uudet voi mätkästä kiinni. Jätteiden vienti kaatopaikalle maksaa, ja kuljetus myös. Sillä jos remppaa kokonaisen omakotitalon peräkärry ei riitä. Pitää olla lava tai muu vastaava.

Peruskorjauksissahan teet joka tapauksessa juuri ne samat asiat kuin rakentamisprojektissa. Vaikkapa salaojat, se on vieläpä paljon haastavampi työ valmiin talon kanssa kuin juurikin uuden rakentamisessa. Miten tuot työkoneet tontille ilman että tuhoat pihaa ja työskentely on huomattavasti vaikeampaa valmiin talon vierellä kun pitää varoa että ei riko mitään jne.

Myös kustannukset olisivat mahdollisesti tulleet meille liian korkeaksi. Ja vaikka kuinka laskee sen remppausbudjetin niin aina pitää varautua yllätyksiin. Kun itse ei ole ollut rakentamassa ei tiedä miten perustyöt on tehty ja onko mitään tikittäviä pommeja jossakin.

Talo on aina talo – siitä joutuu maksamaan. Ja sitten ne korjaukset maksavat, vaikka itse tekisikin niin materiaalit eivät ole ilmaisia.

Pinta-alahan on myös ratkaiseva tässä hinta asiassa. Mitä isompi sen kalliimpi, niin lähtöhinnassa kuin korjauskustannuksissa. Meidän kokoonpano kun nyt jo on 5 hengittävää möngertäjää niin tilaa tarvitaan.


Joten me laskimme, kaikki nämä seikat huomioon ottaen, että rakentaminen on meille kannattavampaa. Mutta tähän päätökseen vaikutti vielä yksi hyvin tärkeä asia. 


Nimittäin tukiverkosto.


Äitini on itse rakentanut neljä taloa, joten hänellä on kokemusta ja tietämystä – puhumattakaan lihaksista. Vahva naikkonen joka osaa vähän kaikenlaista tuolla rakennusmaalla. Sitten Markon isällä on yhtä sun toista konetta ja on ammattimiehiä. Muutenkin Markon puolelta on noita tekijöitä. Ilman tätä mahtavaa tukiverkostoa en olisi uskaltanut vielä tässä vaiheessa aloittaa tällaista projektia.

Äidilläni ja Markon isällä on luotettavia henkilöitä kenen kanssa voi tehdä yhteistyötä. Se on iso kivi pois sydämeltä kun tietää jo etukäteen että henkilöt varmasti tekee mitä on luvattu!

Eli tukiverkosto ja luotettavat yhteistyökumppanit! Rakennusala on armotonta ja sieltä löytyy yhtä sun toista huijaria. Pari on jo meillä tullut vastaan, tai näin ainakin uskoisin, eihän sitä voi tietää kun ei ole hyväksynyt näitä tarjouksia. Osasimme nähdä varoitusmerkit ajoissa. Nyrkkisääntöni on, että jos jotain on LIIAN hyvää ollakseen totta se luultavasti on, ja triplamäärää ei kannata maksaa "paremmasta laadusta". Olen myös pitänyt linjan että maksan vain tuoduista tavaroista ja tehdystä työstä. Mitään en maksa etukäteen.

Ja yrityksiä voi ja pitää googlata, onko kyseistä henkilöä/firmaa nostettu esille keskustelupalstoilla, tutustua firman internetsivuun, katsoa onko heillä verovelkaa ja ylipäänsä tietysti tarkistaa heidän y-tunnus – että sellainen edes on. Tämä kaikki onnistuu kotikoneelta. Pieni vaiva saada varmuutta päätöksiinsä.

Kun rakentaa omakotitaloa niin kaikki on uutta ja saa juuri sellaisen talon mitä haluaa. Tosiaan, jos ostaa talon rakentamisen sijaan, niin aina on riskejä että jokin pompahtaa esiin. Kun itse ei ole tehnyt niin aina yllätyksiä voi tulla. Mutta hyvä puoli valmiin ostossa on että suoraan pääsee nauttimaan omasta talosta ja pihasta. Ei stressiä, paineita tai harmaita hiuksia. Laatikot sisälle ja voila.

Parisuhdekkin pääse helpommalla! Meillä on hyvin vahva parisuhde Markon kanssa, ja en kyllä olisi lähtenyt tähän jos se ei olisi juuri sellainen kuin se on. Rakastamme toisiamme yli kaiken, mutta kyllä on tullut hetkiä kun haluaisi laittaa toisen roikkumaan pottuvarpaasta parvekkeelta… tai jotakin. Ja tunne on varmasti molemminpuolinen. 

Mutta ne on hetkiä silloin tällöin, ja mielestäni olisi oudompaa jos rakentaminen ei millään tavalla vaikuttaisi parisuhteeseen. Sehän on kuitenkin arkipäivää, ja monet keskustelut päivän aikana on juurikin tuosta rakentamisesta. Budjetista, urakoitsijoista, suunnitelmista, tilauksista, päätöksistä jne. Paljon kaikkea koko ajan.

Minun mielipiteeni sille, ostaa vai rakentaa, on seuraavanlainen:
Jos sinulla on tietämystä talon rakentamisesta, vahva tukiverkosto, hyvät hermot, ja vakaa parisuhde niin rakenna ihmeessä.

Jos taas vastaisit ei kaikkiin yllä mainittuihin asioihin suosittelen harkitsemaan valmiin talon ostoa, tai jos budjetti on tarpeeksi iso niin rakennuttaa talo urakoitsijalla.


Sen voisin vielä sanoa, että jos harkitset valmiin talon ostoa niin suosittelen että aloitat talojen katselun ajoissa. Näkee hieman mitä on tarjolla ja miten hinnat elävät. Oppii myös lukemaan, tai siis tulkitsemaan ja ymmärtämään noita talon kuntoarvoita. Ainakin itse aloitin noin vuoden ennen kun oli edes aikomus tehdä kauppoja. Olen siis hieman fiksumpi nyt kuin ennen sitä. Vaikka emme ostaneet taloa opin paljon uutta.

Kun aloitat katselun ajoissa tulee eri alueiden neliöhinnat tutuksi, ja näkee mikä on talojen vaihtuvuus missäkin. Jos talo ei millään mene kaupaksi monet välittäjät ottavat kyseisen kohteen pois netistä vähäksi aikaa ja lisäävät tämän sitten ”uutena” kohteena. Syy tähän on, että jos jokin talo on ollut kauan myynnissä ostajalla on helpompi tinkiä. Mutta jos ajoissa aloitat katselun näet jos tällaista tulee vastaan. Välittäjän ei nimittäin ole pakko vastata kysymykseen ”Miten kauan tämä on ollut myynnissä”. Ja jos otat tämän neuvon vastaan ei sinun edes tarvitse kysyä tätä, koska tiedät jo vastauksen.



Haluan vielä sanoa, että olen niin älyttömän kiitollinen että meillä on tällaiset mahtavan ihanat ihmiset meidän tukena tässä rakentamisen aikana. Jos vahingossa joku teistä lukee blogia, niin haluan tässäkin vielä kiittää kaikesta avusta! 


-Matilda


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana vapaa, anna mennä vaan! / Ordet är fritt, låt fara bara!