22 elokuuta 2016

9. Elementtitalo, pre-cat vai pitkästä tavarasta

Pystytysajat:

Elementtitalo 1-3 päivää.

Pre-cat talo 5-6 viikkoa.

(Hirsitalo 8-12 viikkoa)

Pitkästä tavarasta = ?


Paljon tietenkin riippuu tekijästä, tai tekijöistä. Sää ja muutenkin olosuhteet vaikuttavat paljon sen lisäksi. 

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Edullisin vaihtoehto on tietysti että rakentaa itse puutavarasta (eli pitkästä tavarasta), mutta on samalla myös työläin. Puhumattakaan pystytysajasta, on varmasti pidempi kuin pre-catissa.

Pre-cat on välimuoto edellä mainitusta ja elementtitalosta. Pre-cat paketissa puutavara on valmiiksi sahattu ja käsitelty. Kaikki tarvittavat tarvikkeet (nauloista asti) on lueteltuna ja jokaiselle on merkitty oma paikka. Kuin palapeliä kasaisi... melkein.

Elementtitalo tulee nimensä mukaisesti, eli elementteinä. Yksi talon seinä on oma kompleksinsa joka nosturilla sitten laitetaan omalle paikalleen. Ehdottomasti nopein pystytysvaihtoehto.


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


Valmistalopaketeissa on yleensä mukana talon kuvat ja suunnitelmat. Jos rakentaa pitkästä niin jos ei itse ole piirtänyt taloa, on varmaan joutunut palkkaamaan arkkitehdin joka tekee kaikki kyseiset suunnitelmat. Tämän päälle sitten tulee ne muut suunnitelmat mitä jo käsittelin toisessa osassa. Joten jos pitkästä tavarasta tekee, tulee vielä yksi lisä osa-alue mukaan kokonaisuuteen.


Elementtitalo tulee elementteinä, mikä nopeuttaa pystytystä, mutta olen useampaan otteeseen kuullut että tämä on tuottanut rakentajalle myös pienen pulman. Hankintasopimusta tehdessä ei aina käydä läpi kaikkia pieniä printtejä, vaan se jää tilaajan harteille. Yki näistä suullisesti käsittelemättömistä asioista voi olla elementtien vastaanotto/varastointi.
Mikäli taloa ei ruveta kasamaan suoraan rekasta, niin näille elementeille pitää löytyä varastointipaikka ja se on rakentajan vastuulla. Tai no, varastointipaikka on ehkä hieman harhaanjoohtava, mutta jokin paikka missä ne voivat olla kunnes pystytys alkaa (vaikka olisikin jo seuraavana pävänä).
Varsinkin 'tiheissä' kaupunkialueilla tontit ei välttämättä ole kovin suuria. Elementtejä ei voi, tai siis kannata, laittaa makaamaan maahan, ja juuri ne kaksi tarvittavaa puuta ei välttämättä ole juuri siinä missä pitää olla jotta niiltä saa tarvittavan tuen. Miten tällaiseen tilanteen varautuu? Vai onko mahdollist sopia talofirman kanssa tämän välttämiseksi jokin muu järjestely? (kannattaa kysyä sopimusta tehdessä mikä heidän käytäntö on).

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


Aluksimme mietimme myös hirsitaloa, mutta päädyimme kuitenkin ottamaan pre-catin. Hirsitaloissa on oma tunnelmansa, ja hirsitalomalleja on kyllä niin mahtavan näköisiä! Jopa mahtipontisen näköisä järkevällä hinta-tasolla.

Tosin kun vertailee hirsitalomalleja ja -firmoja, pitää aina muistaa katsoa hirren laatu ja paksuus. Näitä on paljon erilaisia. Jotta päästään lakisääteiseen energiatehokkuuteen hirren pitää vähintään olla 28cm paksu. Ympärivuotisessa käytössä olevassa talossa, mökeillä on omat säädökset.

Jos hirsi on 24cm se vaatii sisäpuolelle lisäeristyksen. Mitä paksumpi hirsi sen parempi tottakai, mutta myös hinta nousee huomattavasti. Ulkonäöllisesti tietenkin myös kannattaa ajatella tuon hirrenpaksuuden kanssa. Mikäli ottaa tarpeeksi paksun hirren sisäpinta voi jääd hirreksi, muuten vaihtoehtona on sisutuspaneeli tai kipsilevy.

Meinasin jatkaa kirjoittelua mutta ajattelin nyt kuitenkin pitää tämän hieman lyhyempänä :)

-Matilda

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

2 kommenttia:

  1. On hurjaa, kuinka nopeasti elementtitalot saadaankin pystytettyä. Me olemme talon ostaneet jo rakennettuna, eikä aivan uutenakaan. Nyt täytyisi saada uusintasaumaus tehtyä. Sitä mietinkin, kuinka kauan se toimenpide kestää. Oli mielenkiintoista lukea, kiitokset. https://lahdenelementtisaumaus.fi/

    VastaaPoista
  2. Se on Pre-cut. Eli valmiiksi leikattu. Ei siis kissa. 😉

    VastaaPoista

Sana vapaa, anna mennä vaan! / Ordet är fritt, låt fara bara!