16 elokuuta 2017

Rv 34

Eilen oli neuvola ja terveydenhoitaja vahvisti epäilykseni - vauva on kääntynyt ja laskeutunut. Sf-mitta menee tasaisena kaarena, tosin hieman yli "keskiarvon". Paineet ovat samat kuin aina, eli hyvin alhaiset mutta minulle siis normaalit. Hb oli jossain vaiheessa juuri alle viitearvojen, mutta on nyt noussut reippaasti. Yhteenveto neuvolakäynistä: kaikki on hyvin ja normaalisti.




Neuvolakäyntejä on nyt ollut harvemmin kuin esikoista odottaessani. Onneksi...

Mielestäni se on todella hienoa että Suomessa tuetaan odottavia perheitä ja raskauksia seurataan tiiviisti. Tämä on mahtava etu ja uskon että monelle ehdottoman tärkeä asia tämän ison muutoksen virveleissä. Itse kuitenkin olen kokenut molempien raskauksien aikana nämä käynnit aika turhana. Onhan se kiva saada paino, sf-mitta, paineet ja hb:n kirjattua tasasin aikavälein neuvolakorttiin - mutta nämä saisi kyllä muutenkin, se ei vaadi tunnin mittaista tapaamista. Työssäkäyvänä odottajana nämä käynnit tuntuvat enemmänkin rasitteelta. En itse koe hyötyväni mitään näistä, vaan tunnen että tuhlaan terveydenhoitajan työaikaa.
Yksi käynti raskauden alussa, toinen raskauden puolessa välissä ja sitten lääkärikäynti loppuraskaudesta olisi sopiva määrä. Se on sitten eri kuin lapsi on syntynyt- silloin ramppaan mielelläni neuvolassa. Nyt puhun vain ja ainoastaan neuvolakäynneistä raskauden aikana.

Ja tosiaan, jokainen odottaja ja raskaus on erilainen. Jollekkin neuvola, perhevalmennus ja erilaiset kurssit ovat todella tärkeitä kun taas joillekin ne eivät vain sovi/ole tarpeen/tunnu järkevältä. Jokaisen kuuluu tehdä ja edetä niin kuin itse parhaaksi kokee.

Jaoin nyt nämä mietteet kanssanne kun ei ole oikein mitään muutakaan lisättävää tässä vaiheessa :D

Loma loppui ja työt alkoi maanantaina. Olo on pirteä ja hyvä. Vatsa kasvaa ja yritän muistaa aktiivisesti rasvailla kehoa että iho voi venyä ja paukkua rauhassa. Tyttö liikkuu aktiivisesti ja hänellä pitäisi olla kaikki oikein mukavasti tuolla yksiössään. Supistuksia on ollut hyvin vähän, yhdellä kädellä voi varmaan laskea ne. Vessalla käydään tiheään niin päivällä kuin yöllä.

Ja niin... Esikoisen kanssa napa pysyi napan näköisenä, mutta nyt se tahtoo maastoutua muun vatsan jatkeeksi vain. Johtuu varmasti juurikin siitä, että tässä raskaudessa vatsa on ympärysmitaltaan isompi kuin edellisellä kerralla... mutta kuitenkin, olkaapa hyvä, paljasta pintaa:




-Matilda



Hakusana: raskaus, Matildan raskaus, rv, rv 34, raskausviikko

4 kommenttia:

  1. Itse koen että neuvola palvelut on ajettu alas. Itselläni lapsia 4 ja nyt la lokakuussa ja neuvolassa olen käynyt vain 4krt.Yhtään neuvolalääkäri aikaa ei ole ollut vaikka supistellut jo pari kk ja olen iäkäs odottaja. En itsekkään kaipaa tiheitä käyntejä mutta liian vähänkään ei ole hyvä. Koen etten ole saanut mitään tukea neuvolasta vaan vähättelyä mm.synnytypelkoon. Kävinkin pelkopolilla mikä oli pettymys...käännytettiin kotiin odottamaan alatiesynnytystä mikä lisää ahdistusta ja unettomuutta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on tähän mennessä ollut 6 neuvolakäyntiä ja yksi lääkärikäynti (tosin se käynti kesti ulko-oven avauksesta siihen että olin taas kengät jalassa niin 6 min.). Neuvolakäyntejä vielä ennen LA on 1-2 kpl + lääkärikäynti. Eli käyntejä tulee nytkin se 9-10 yhteensä, ja esikoisen kanssa näitä oli jopa enemmän.

      Todella ikävää nuo sinun kokemuksesi! Tilanteesi huomioiden niin on kyllä hyvin outoa, ja epäammattimaista, että ei ole edes lääkäriä ollut - ja varsinkin että synnytyspelkoon ei saa tukea. Käyntien määrässä varmasti on kyse resurseissta, ja itse kun olen kokenut että nämä eivät ole olleet minun raskauden kulun kannalta välttämättömiä, niin "vapauttaisin" mielelläni terveydenhoitajan aikaa harvemmalla käynneillä. Uskon että on muitakin odottajia jotka mielellään tekisivät saman. Niin kuin sanoin, jokainen raskaus ja odottaja on erilainen ja räätälöity tuki voisi hyödyntää monia.

      Kun apua synnytyspelkoon nyt ei heru ns. oikeilta taholta, niin toivottavasti saat tukea ja pystyt asiaa käsittelemään jonkun läheisesi kanssa! Tsemmppiä sinulle.

      Poista
  2. Itsellä menossa jo rv 39+4, huh. Itsellä ongelmana on alhainen sf-mitta, mutta tällä viikolla Kätilöopistolta ilmoitettiin, että he eivät tässä vaiheessa enää näe syytä tarkempaan ultrailuun asian tiimoilta. Mitta oli viime viikolla 30cm, mutta epäilynä on, että se johtuu lapsen oletetusta siroudesta. Perjantaina on jälleen neuvolakäynti, joten saa nähdä onko mitassa tapahtunut minkäänlaista muutosta. Onneksi pian pääsee näkemään pikkuisen aarteen, mahakin on tämän viikon aikana laskeutunut! :)

    https://nauruaitkua.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ootte sitten jo aivan loppusuoralla - ihanaa, kohta pääsette tutustumaan omaan pienen palleroonne :)

      Poista

Sana vapaa, anna mennä vaan! / Ordet är fritt, låt fara bara!