29 joulukuuta 2019

PAM

Opi ampumaan koirasi!


Toivottavasti video näkyy.


Aloita näin:

1. (Edellytyksenä että koira osaa mennä maaten). Pyydä koirasi makaamaan, mene itse alas kyykkyyn koiran eteen. Laita kätesi koiran selälle/kyljelle ja hellästi ohjaat koiran kylkimakuulle - heti kun koira makaa kyljellään niin annat herkun. 

2. Pidä koira kylkimakuulla hetken ja anna tasasin välein (n. 3-5 sek.) herkun. Toista n. 5 kertaa.

Tämän jälkeen nollaat tilanteen. Eli sanot esim. "vapaa" tai muun käskyn joka kertoo koiralle että homma loppu.

Heti kun koira nousee pystyyn niin anna pari iloista rapsutusta ja aloita ykkös ja kakkos vaihe heti uudestaan tai ota pieni tauko - riippuu koirasta.

(Kun koira on rennosti siellä kylkimakuulla niin voit lähteä harjoittelemaan myös sitä, että koiran pää olisi rennosti alhaalla - jos se ei ole sitä vielä tässä vaiheessa siis ollut. Tee siis tämä osio samanlailla kuin 1 vaiheessa, eli hellällä käden ohjauksella ohjaat pään lattiaan)


Kun 1 & 2 vaihetta on muutamia kertoja toistettu niin voi jatkaa kolmosvaiheeseen. En välttämättä ensimmäisellä kerralla etenisi tähän kolmosvaiheeseen. Meillä Zach oppi tämän tempun n. 15 minuutissa, eli silloin tehtiin kokohelahoito samalla, mutta Eddyn kanssa meillä oli hieman rauhallisempi tahti ja hänellä oli temppu hallinnassa muutaman päivän päästä. Että koiran mukaan se opetustahti - niin että se on hauskaa molemmille! Sillä temppujen harjoittelu ja tekeminen tehdään koiran takia, sen pitäisi toimia leikkinä heille ja olla kivaa yhdessä tekemistä.


3. Kun lähdet toteuttamaan ykkösvaihetta niin samalla kun ohjaat koiraa kylkimakuulle näytät toisella kädellä "pistoolia" koiraa kohti (eli peukku pystyssä ja etusormi eteenpäin). Heti kun koira on rennosti kylkimakuulla niin annat herkun jonka jälkeen sanot vapautus sanan (meillä toimii "vapaa"). Jonka jälkeen koira saa pongahtaa ylös seisomaan, tämän seurauksena annat heti herkun.


Kun kolmosvaihetta on toistettu tarpeeksi, niin vasta sitten lisätään äänikomento, eli vaikkapa "PAM". Kolmosvaihe ei muutu mitenkään, siihen vain lisätään ääni PAM kun koiraa hellästi ohjataan kylkimakuulle.

Kylkimakuulla olo aikaa kannattaa myös pidentää pikkuhiljaa, onko se jo 1 tai 2 vaiheessa on aivan koirasta kiinni - riippuen miten rennosti ja luonnollisesti hän köllii siinä.




Ja näin meidän lurjukset oppi tämän tempun! Meidän koirat tekevät tempun mistä lähtöasennosta vain. Usein laitan heidät istumaan ennenkuin otan aseeni esiin, kun taas joskus meininki on aivan kuin villin lännen leffoista - he kellahtavat makuulle kun ovat tulossa juoksujalkaa kohti.

Tykkäävät kovasti kun heidän kanssaan leikkii ja temppuilee <3


-Matilda






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana vapaa, anna mennä vaan! / Ordet är fritt, låt fara bara!