09 heinäkuuta 2016

Rakennusprojektista


Kovaa vauhtia mennään eteenpäin. Lattiavalu tulee maanantaina ja talopaketti tulee myös ensiviikolla! 


Viime tilannekatsauksessa oli sokkelin muuraaminen vuorossa
. Tästä työstä pyysimme muutaman tarjouksen. Jos olisi järkevällä hinnalla saanut ammattimiehen tekemään niin olisimme teettäneet sen jonkun kautta. Sokkelin päällehän se talo tulee, joten aika tärkeä osa talosta on kyse.

Tarjoukset oli mm. yksi muuraaja - 2 päivää ja 2 500€,  kaksi muuraajaa - n. 4 päivää  ja 3 000€ ja toisella tavalla hinnoiteltu, eli 8€/muurattu harkko (meille n. 2 500€).
Kaikki materiaalien hankinnat ämpäreitä myöten, betonimyllyn hankinta ja muurauslaastin tekeminen, harkkojen vienti anturan viereen ja jopa harkkojen nostaminen paikoilleen olisi jäänyt meidän hommaksi. Eli he olisivat tosiaan tehneet pelkästään sitä muurausta.

Vaikka ammattimiehiä onkin, emme todellakaan rupea maksamaan tuollaista summaa sokkelin muuraamisesta. Varsinkaan kun oma työurakka tulisi jokatapauksessa olemaan noin suuri.

Marko ja äitini muurasivat sitten sokkelin. Ja pakko sanoa, että en usko että ammattimies olisi tehnyt tarkempaa jälkeä! Upeeta jälkeä, ja siinä meni nelisen työpäivää. Ostamamme Leca-kelkka (90€), oli iso apu. Se on sellainen laatikko joka vedetääm harkkojen päältä ja se päästää tasaisen määrän laastia koko matkalta.

Sokkelin viimeiselle kierrokselle tuli tartunnat, eli harjaterästangot sojottamaan mihin saa talon törkättyä sitten. Tämän päälle tuli bitumikaistale radonkatkoksi.

Sokkelin sisäpuolelle eristeeksi laitettiin 100mm styrox kerros.





Sokkelin valmistuttua Marko rupesi slammaamaan. Koko sokkeli, ja pilarit hän vetäsi itse. Minäkin sain kokeilla, ja kodinhoitohuoneen ulkopuolella oleva pilari on MINUN pilarini! Ihan itse slammasin sen. Onneksi en muuta tehnytkään sillä olin kieltämättä hieman hidas... ja tuhlaajatyttö.
Mutta minä kävin sitten perässä tasoittelemassa slammausta sieni"laastan" kanssa. Keräsin ylimääräiset smäigät pois anturalta ja tasoitin yläreunan bitumikaistaleen alta. Yhteistyömme onnistui Markon kanssa ;)

Slammauksen kuivattua anturan ja sokkelin alareunaan pistettiin hieman laastia kaadolla poispäin sokkelista. Sillä sokkelin päälle, ja anturan yli, asennettin patolevy. Kaato näiden kohtaamispaikassa takaa sen että vettä ei jää seisomaan kyseiseen paikkaan.

Patolevylistojen asennuksen jälkeen sokkeli näytti oikein nätiltä, jos nyt niin voi sanoa. 

Sadevesijärjestelmä tehtiin tuossa muiden asioiden ohella.


 




Kun Marko oli ollut muuraja, hänestä tuli putkari. Viemäriputket ja ylösviennit oli seuraava työ. Tässä vaiheessa pyysimme meidän mittamiestä tulemaan tontille.  Jos itse olisi mitannut ylöstulot, eli paikat missä wc:t, pesualtaat, tiskikone, poreamme jne. ovat, niin mittanauhalla olisi mennyt hermojen lisäksi monta päivää. Sillä se on tarkkaa työtä, ja sitten kun ne on tuotu ylös lattiavalusta niin ne ovat sitten siinä.

Mittamiehellä on laitteet tähän työhön ja hänellä meni noin tunti tähän. Joten laskimme että se on sen väärtti. Aika on rahaa myös.

Viemäriverkoston valmistuttua soitimme meidän KVV-vastaavalle ja hän tuli tarkistamaan että kaikki on asianmukaisesti tehty. Ja olihan se. 

Kyllä minä sen tiesin, Marko on uskomattoman taitava tällaisissa asioissa :) onneksi...



Vuokrasimme 16 tonnin kaivinkoneen viikoksi ja viikon aikana teimme routaeristeet, talon sisätäytön, levennykset talon ulkopuolelle (Kastelli vaatii 3 m jokaiseen suuntaan työtilaa), ja hieman muuta pihatyötä. Markon veli tuli auttamaan viikonlopuksi, ja voin sanoa että hänen työpanos oli kultaa arvokkaampi. 





Kun sisätäyttö oli tärytetty, ja tasainen, styroxin asennus oli vuorossa. Kolme kerrosta, 100mm 50mm ja 50mm. Eristämisen voi tehdä monella eri tavalla, mutta me menimme rakennesunnitelijan piirrustusten mukaan. 

Takan alle ja märkätiloissa pitää tehdä styroxin asennus hieman eri tavalla. Ja se vaatii jonkun verran miettimistä. Muussa paikoissa se ei sitten ole ydinfysiikkaa.





Styroxiin tehdään "koloja" mihin talon vesiputket vedetään (punaiset ja siniset). Keltaiset muoviputket ovat sähkölle. Pistorasiat ja saarekkeeseen tulevat piuhat vedetään sitten näiden lattiaputkien kautta. Tulee vähemmän johtoja seiniin ja kattoon, mikä siis on hyvä asia.






Styroxin päälle raudoitus, ja raudoituksen päälle lattialämmitys. Sitten kaikenmoista hienosäätöä ja valmistelua lattiavalua varten. Yksi ekstra työ mikä tulee kun tekee lattiavalun ennen taloa on lattiavalumuotti. Meidän ystävä tuli moikkaamaan tontille, ja eihän sieltä pääse pois ennenkuin jokin tehtävä tehtävälistalta saadan ruksattua pois... tervetuloa moikkaamaan vaan ;)






Marko tuli just precis ovesta sisään, ja nyt kaikki on valmiina lattiavalulle. 


Yleisempää on että kaikki tämä työ mitä olemme tehneet sokkelin jälkeen, tehdään vasta kun talo on pystyssä. Mutta aikataulumme takia halusimme tehdä näin. Päävastaava näytti vihreetä valoa, ja vaikka Kastelli oli hieman vastahakoinen hekin hyväksyivät tämän järjestelyn.

Toivotaan vain että maanantaina ei sada jotta lattiavalu onnistuisi mahdollisimman hyvin!

Joten jos osaat jotakin aurinkotansseja sadetanssin sijaan, niin rupeahan tanssahtelemaan :)


-Matilda

1 kommentti:

  1. Kiva kun kerrot teidän projektista tarkasti. Meillä on myös talon rakennus meneillään niin kiva lukea kokemuksia. Mekin tilattiin materiaalit harjateräksestä betoniin urakoitsijan kautta.

    VastaaPoista

Sana vapaa, anna mennä vaan! / Ordet är fritt, låt fara bara!