25 heinäkuuta 2016

5. Suunnittelu kaiken A ja O

….meillä se jäi A:han.

No ei kai..  mutta meidän projekti lähti niin räjähdysmäisesti liikkeelle niin sitä suunnittelua on pitänyt tehdä siinä samalla kun projekti etenee. Olisihan se ehkä mielenterveyden kannalta ollut järkevämpää tehdä joitakin asioita ennen kuin koneisto lähti liikkeelle. Mutta eipä siinä mitään, hyvin on kaikki mennyt, ja itseasiassa sekä minä että Marko toimimme paremmin paineen alla joten tämähän oli meille toisaalta vahinko-onnenpotku.

Tiesimme että jossain vaiheessa haluamme rakentaa oman yhteisen kodin, joten suunnittelua on parin viimeisen vuoden aikana tullut vähän ajatuksen tasolla tehtyä. Tiesimme aikalailla mitä haluamme, ja jopa siitä miten se toteutus käytännössä menee. Halleluuja Googlelle.
Joten hieman kieltämättä yli-dramatisoin kun viittasin että emme olleet oikein valmistautuneita.


Tonttioston jälkeen siihen että talon runko on pystyssä… mitä siis pitää ajatella. 
(On muuten paljon tekstiä tällä kertaa ;) )






Jos on metsää niin puidenkaato hommilla pitää lähteä liikkeelle. Nyt en osaa sanoa paljon metsuri veloittaa tällaisista hommista. Ei ole tarvinnut ottaa selvää kun mieheni hoiti tämän rumban itse. Ja ei saa unohtaa talkooapua ;)
Kun puita kaataa niin kannattaa sitten samalla kaataa kaikki puut mitkä haluaa pois. Tämän takia on hyvä miettiä hieman miten ison pihapiirin haluaa. Kyllä niitä voi jälkikäteenkin kaadella, mutta se on kalliimpaa (jos siis käyttää metsuria, yksittäisten puiden kaataminen veloitetaan vissiin kappalehintana).

Mikäli puut eivät tule omaan käyttöön niin pitää selvittää kuka ne hakee pois.
Stora Enso haki meidän puut. Meille jäi kustannuksien jälkeen 800€ puista. Kaikkihan on plussaa, mutta ei me noilla puilla eleillä.

Ja ne KANNOT!
Kyllä me sitä mietittiin kun laskimme budjettia, mutta onpa se muuten kallista.. siis niiden hävittäminen. Haketus maksaa n. 15€/kanto, ei kuulosta pahalta, mutta sitten kun niitä kantoja on yli 200... silloin puhutaan jo yli 3 000€:sta. Kaatopaikalle saa viedä, mutta siinäkin maksetaan joko kantohinta tai jokin kuormahinta. Kantojen ja risujen nouto tontilta olisi maksanut n. 15€/kuutio. Meidän määrällä se olisi taas ollut aikamoinen summa... n. 2 500€. Ilmaiseksi kuulemma joku hakee, mutta ei ainakaan ne kenelle minä soitin. Pariin lähikuntaan olin yhteydessä että saavat hakea pois mikäli he tarvitsevat purua vaikkapa pururadalle tai fresbeegolfradalle tai jotain. Olisivat muuten mielellään hakeneet, mutta ei ollut juuri silloin tarvetta tai paikkaa missä säilyttää.

Joten osa kannoista on vielä tontilla, vailla kohtaloa. Risut poltetaan kunhan ehditään.

Jotta tästä puu, kanto, risu asiasta ei synny ongelmaa niin kannattaa niiden sävelet olla selvät ajoissa.





Kun nuo ovat ruksattu pois tehtävälistalta pitää aloitaa maatyöt. Onko omat koneet vai käyttääkö urakoitsijaa. Maalla voi hyvinkin olla että naapurilta löytyy koneet ja he tulevat avittamaan juorupalkalla. Eli kannattaa siihenkin vaihtoehtoon tutustua.

Koneiden vuokraus ja kaiviinkoneenkuljettaja ei ole mitään halpaa huvia. Jos on jokin tuttava joka on kaiviinkoneenkuljettaja niin kannattaa kysäistä josko tulisi avuksi kaverihinnalla. Sillä on se pelkkä kaivinkoneenvuokraus halvempaa kuin kone ja kuljettaja pakettihinnalla. Jos koko maatyöurakan/+perustukset teetättää niin urakkahintahan siinä pitää olla.

Kun maatyöt ovat hyvällä mallilla pitää hankkia kiviainesta tontille. Suosittelen ensiksi että soittelee läpi kaikki paikat jotka ovat lähimpinä, Me avasimme tilin NCC:lle, ja heillä ei ollut kuin 8km matka työmaalle. Tähän on muutama syy miksi näin väitän, mutta tärkein on sujuvuus. Lyhyelläkin varoituksella tuonti onnistuu, ja nopealla tahdilla saa lisää soraa. Ja kiviainesta menee yllättävän paljon joten etäisyys on mielestäni yksi hyvä kriteeri kiviaineen tuojan valinnassa.






Sitten, mitä tarpeita omalla perheellä on. Kannattaa tutustua muutamaan talofirmaan, heidän mallistoon, hintatasoon sekä hinnoittelutapaan.
Mallisto ja hintataso termit ei varmasti tarvitse mitään selvittelyä. Hinnoitelutavalla meinaan mistä se loppusumma koostuu. Esim. puutavaratoimitus, asennus, työnjohto, onko suunnitelmia laskettu mukaan jne.
 Kun me olimme yhteydessä eri talofirmoihin monet tarjosivat aika valmiita paketteja, ja ne ovat tietysti hintavampia. Ja itseasiassa pari firmaa antoi ainoastaan kaksi vaihtoehtoa, joko hyvin kattava paketti- ja työkokonaisuus tai sitten pelkkä tavara ja ei mitään muuta.
Suurin osa oli kyllä valmiita räätälöimään sisältöä ja asennuksen valmiusastetta.

Tässä kannattaa kuitenkin olla tarkka. Kun vertailee eri talofirmojen tarjouksia ei pidä katsoa pelkästään talon kokoa ja hintaa, vaan mitä siihen oikeasti kuuluu. Tarjous- sekä asennussisältö. 


Talomalleja selatessa kannattaa ennen talon ulkonäköä kiinnittää huomiota pohjaratkaisuun
. Pohjaa voi todennäköisesti muokata, mutta suurin piirtein, että kyseinen pohjaratkaisu miellyttää ja tuntuu toimivalta. Liikaa ei kannata ruveta muokkaamaan mallien pohjaa, siitä tulee lisäkustannuksia ja toimitusaika voi pidentyä jne. Jos joutuu kauhean paljon sumplimaan niin kannattaa ehkä katsoa toista mallia. Niitä löytyy nimittäin kyllä joka lähtöön. Ei välttämättä juuri samalla toimittajalla, mutta mahdollisesti jollakin muulla.

Meille tärkeimmät asiat talomallia etsiessä oli, että keittiö ja olohuone olisivat yhtenäinen avara tila sekä se että kodinhoitohuoneesta on kulku ulos (lasten ja koirien kanssa aika bueno ratkaisu). Sauna oli myös ehdoton MÅSTE! …kuin myös takka.


Kun tietää talomallin niin kaikkia tarvittavia suunnitelmia voi rupea haalimaan.
Eikun kahvi käteen ja koneen ääreen...







Virallisia suunnitelmia mitä vaaditaan on aika paljon. Ja ne tietysti maksavat. Minä olen hoitanut soittelut ja selvittelyt. Joka suunnitelman kohdalla olen ollut yhteydessä n. 10-15 eri paikkaan. Tässä lopputulos:

Jätevesisuunnitelma 400€ 

Perustussuunnitelma 800€ 
+ sama henkilö toimi vastaavana rakennesuunnittelijana 300€ 
= 1 100€ yhteensä 

Sähkösuunnitelma, pistekuvat ja johdotussuunnitelma: 350€

LVI-suunnitelma 450€ 
ja samalta henkilöltä lattialämmityssuunnitelma 150€

Meillä on aina ollut meidän oma suunnitelma jokaisen kohdalla, tai oikeastaan toiveemme ja jokinmoinen pohja mistä suunnittelija sitten voi jatkaa. Joten olemme siinä mielessä olleet ”helppoja” asiakkaita. Tein itseasiassa meidän sähkösuunnitelman pistekuvat aivan itse, taitava minä, saahan sitä yrittää olla insinöörimäinen vaikka kaukana siitä olenkin.

Ei nuo mitään avaruustiedettä ole, mutta hyvä se on että joku asiantuntija nuo tekee. Ei ainakaan sen puolelta tule ylläreitä. Helppo sitten tehdä niitten mukaan.
(Suunnitelmia haaliessa kannattaa kysäistä kuuluuko Dwg-muotoiset liitteet pakettiin)

Kunnan viemäriverkosto vai oma porakaivo vai laitatko sangot katolle? Itse olin tuon sankoidean puolella mutta Marko vastusti joten porakaivoon päädyimme.
Meidän kunnassa viemäriverkostoon liittyminen kaikkineen kustannuksineen olisi maksanut n. 15 000€ (+maatyöt viemäriverkostosta tontille siihen päälle – puhutaan siis tuhansista euroista tässä tapauksessa). Siihen päälle vielä vuosimaksu ja tietenkin kuukausittainen lasku siitä paljon vettä käytät. Maksat puhtaasta vedestä mikä tulee taloon, mutta myös käytetystä ”likaisesta” vedestä. Eli periaatteessa kaksi maksua samasta vedestä ;)

Meidän porakaivo maksoi n. 7 000€. Sieltä saa vettä ilmaiseksi niin paljon kuin haluaa. Tai kun sitä riittää. Välillä vesisuoni kalliossa voi ”kuivua” ja silloin pitää porata uuteen vesisuoneen jotta vesi virtaa taas. Tämä ei kuitenkaan ole mikään yleinen ongelma, harvinaista mutta aina mahdollista. Käytetty vesi sitten hoituu jätevesisuunnitelman mukaan, meillä on 2-osainen saostuskaivo, umpisäiliö ja imeytyskenttä. Umpisäiliön tyhjennys (riippuen tietty sen koosta ja käytöstä) on n. 1-3 kertaa vuodessa. Tyhjennyksen hinta 100-150€ välillä.

Hyvät ja huonot puolet molemmissa systeemeissä. Mutta taloudellisesta näkökulmasta porakaivo vie ehdottomasti voiton! Ja onhan se ihan kiva että oma vesi on ”riippumaton”.

Pakko vielä lisätä tähän että mikäli tontti on kunnan toiminta-alueen sisäpuolella on pakko liittyä kunnan vesi- ja viemäriverkostoon. Varsinkin jos se on kuulunut toiminta-alueeseen ennen vuotta 2014. Jos toiminta-alue on laajentunut 2014 jälkeen, löytyy kuulemma jokin ”porsaanreikä” jonka takia pystyy kiertämään tämän pakkoliittymisen. Tästä en itse ollut millään tavalla tietoinen, mutta asiantunteva henkilö, kunnan virkamies, valaisi minua tässä asiassa ;) ja samainen henkilö sanoi, että ei kukaan tule koputtelemaan ovelle vaikka ei olisi liittynytkään. Ota nyt sitten selvää miten tuo käytännössä toimii...

Kenen sähköjohdot menee tontin rajalla. Paljon liittyminen maksaa ja mikä on odotusaika kytkennälle.

Perustukset tehdään suunnitelman mukaan, siinä ei ole kauheasti mihin itse pystyy vaikuttamaan ja miettimään. Perustukset tehdään maaperän mukaan.





Lämmitys – sehän olisi aivan kiva näin kylmässä maassa kuin Suomi nyt sattuu olemaan (viime vuonna minulla oli vielä toppatakki käytössä kesäkuussa, hihi). Mikä tsydeemi on (taas kerran) paras niihin omiin tarpeisiin ja käyttöön katsottuna. Sen voin kertoa että pelkkää sähkölämmitystä ei kannata enään tänä päivänä edes miettiä. Kallista kallista.

Meidän top 2 vaihtoehto oli maalämpö ja poistoilmalämpöpumppu. Päädyimme tuohon viimeiseksi mainittuun.

Maalämpö avaimet käteen hinnalla vaihtelee siinä 20 000€ - 25 000€. Poistoilmalämpöpumppu avaimet käteen ajatuksella, pumpun koosta riippuen tottakai, on 10 000€-15 000€ paikkeilla. 

Maalämpö on hieman taloudellisempi käytössä, mutta ei meidän käytössä tule maksamaan itseään takaisin. Joten tämän takia päädyimme kiertoilmatakkaan ja poistoilmalämpöpumppuun (vesikiertoinen lattialämmitys).





Itse talo. Pitkästä tavarasta (meillä ei aikataulun takia tätä tehty), precat (tämän otimme – pystytys paikan päällä ja siellä ne pystyttäjät uurastavat 3-4 viikkoa sen parissa) tai elementtitalo (meidän talomallin takia tämä ei mahdollista – siinä olisi mennyt vaan muutama päivä ja tönö olisi ollut pystyssä). Hirsitaloakin mietittiin mutta sen pystytys olisi kestänyt 8-12 viikkoa…

Ja tosiaan, talomalli vaikuttaa siihen mitä vaihtoehtoja tässä asiassa on.

Mittamiehen käyttö on ainakin meidän tapauksessa ollut hyvin tärkeä.
Talon paikasta, väliseinien merkitsemiseen ja vähän kaikkea siltä väliltä. Saman työn pystyy kyllä itsekkin tekemään, mutta nopeammin se menee taitavalta mittamieheltä. Ja todennäköisesti virheltäkin vältytään kun ammattimies käy mittamassa asianmukaisten laitteiden kanssa.

Tämän lisäksi on yhtä sun toista muuta mitä pitää ajatella. Mutta nuo ovat sellaisia isompia asioita mitkä kannattaa olla mietitty hyvissä ajoin.

Taas tämä teksti venyi venyymistään… minulla ei ole tätä kirjoituksen lyhyeenä pitämisen jaloa taitoa. En taida ikinä oppiakaan sitä. Höh. Mutta toisaalta, miten nyt tällaisia asioita saisi kirjoitettua lyhyeesti mutta kuitenkin niin että ne avaavat aihetta ja sisältävät jotakin tietoakin itsestäänselvyyksien lisäksi....


-Matilda

1 kommentti:

  1. Me olemme myös suunnitelleet mökkitontillemme uuden mökkirakennuksen rakentamista, kun rupeaa perhe jo sen verran kasvamaan. Alue, johon haluaisimme aloittaa rakentamaan on myös aivan puiden peitossa, eli pitäisi varmaan hommata metsurit tekemään puista haketusta. Eikös metsurit toisaalta myös maksa siitä puusta tai haketuksesta, jota he saavat ja pystyvät myymään?

    VastaaPoista

Sana vapaa, anna mennä vaan! / Ordet är fritt, låt fara bara!