18 heinäkuuta 2016

4. Tontti ostoksille


Olette päättäneet rakentaa talon ja sit tarvis sen pläntin mihin pystyttää se. Tonttiostoon! Jiihaa!



Meidän pihatieltä otettu kuva, selän takana työmaa.


Me käytiin katsomassa kahta tonttia. Ostimme sen mitä kävimme ensiksi katsomassa.

Kaksi viikkoa siitä, kun teimme päätöksen että aloitamme rakentamisen, niin me omistimme jo metsäpläntin. Joten kauhean paljon kokemusta tonttien katselusta minulla ei ole :D mutta voin muutaman pointin tähän heittää mitä me ajattelimme ennen kuin teimme kaupat.

       Tontin koko

Mikä on sopiva omiin tarpeisiin.

Me halusimme reilun kokoisen tontin, ihan koiria ajatellen ja onhan se kivaa kun on sitä omaa maata mille voit, ja saat tehdä juuri mitä haluat. Me ostimme sitten 1,2ha alueen, hehe.

Onko tontilla voimassa oleva lainhuuto, entä onko valmiiksi lohkottu? Meidän ei ollut joten se on pakko tehdä ja se on aina lisäkustannus. Se menee lohkottavan tontin pinta alan mukaan. Meillä se on 1 200€.

Maasto, eli onko paljonkin rehua ja puskia, vai enemmänkin puustoa tai peltomaista. Ihan siinä mielessä, että paljonko työtä pihan kunnostaminen vaatii. Ja muutenkin ulkonäöllisesti. Onhan siisti piha aina erinäköinen kuin hieman rehua siellä täällä ja jotakin pihan oloista sen keskellä. 


       Mitä aluetta - onko yleiskaava, asemakaava jne. 

Meidän tontti on kaavoittamattomalla haja-asutusalueella ja rakentaminen vaati suunnittelutarveratkaisua. Meidän projekti kun lähti näin räjähdysmäisesti käyntiin, ja aikataulu oli (ja vieläkin itseasiassa on) hyvin tiukka, niin meillä oli kriteerinä että se on haettu ja myönnetty. Sillä sen hakemisessa ja myöntämisessä menee pari kuukautta. Eli meille jäi ainoastaan tuon rakennusluvan hakeminen, mikä siis aina on rakennuttajan tehtävä.

Kaava-alueilla on yleensä myös tiukemmat vaatimukset kaiken suhteen. Talon väristä ja katon kaltevuudesta jätevesien hoitoon jne. Myös kunnat eroavat tietysti paljon toisistaan!

Haja-asutusalueella millään tuollaisella ei ole oikeastaan väliä. Ja meidän kunnan rakennusvalvonta on myös aika leppoisa ja yhteistyöhaluinen. Helpottaa huomattavasti.




·         Onko kyseisellä tontilla rasitteita?

Rasitteita voi olla hyvin erilaisia, ja erikoisia. Yleisimpiä varmaan on tierasite tai että on jokin sopimus naapurin kanssa. Välittäjällä on velvoite tiedottaa kaikista rasitteista. Mutta kannattaa selvittää ihan perin pohjin mitä se käytännössä tarkoittaa. Miten se vaikuttaa asumiseen ja talouteen.

Tiekustannukset kannattaa tiedustella etukäteen. Meidän vuosittainen tiemaksu on n. 300€, ja sitten se pienempi hiekkatie joka kulkee meidän ja kahden muun tontille niin hoidetaan ”itse”. Eli naapurimme on aikaisemmat vuodet huoltanut sitä ja aurannut talvella. Sitä ei halua olla äshole naapuri, joten jokin korvaus pitää tietty siitäkin maksaa.


       Onko pohjavesialuetta – entä kunnan viemäriverkostot, missä ne menevät ja mitkä ovat liittymiskustannukset, onko tontti toiminta-alueen sisäpuolella vai onko oma porakaivo mahdollinen.


       Maaperä! 

Kun kävimme katsomassa meidän tonttia maassa oli vielä lunta. Se on hieman riskaabelia ostaa tontti kun ei näe mitä siellä alla oikeasti on. 


Otimme kuitenkin lapion kainaloon ja Marko kaivoi kuopan ja sillä selvisi että moreenia se taitaa olla. Kovaa maata, hiekka-, multa-, kivisekoitusta, optimaalinen maaperä rakentamista varten – m.m perustuksen teko on edullisempaa. Vertailuksi, niin savimainen maaperä vaati perustuksen paalutuksen, mikä on kalliimpaa ja työläämpää. 

Perustussuunnitelmaan tarvitsee maaperätutkimuksen, tämän hinta on siinä 1 000€ paikkeilla. Meidän tontilla kun oli moreenia ja tiedettiin että kallio tulee viimeistään 1,5m kohdalla vastaan ei ollut tarvetta tälle tutkimukselle. Päävastaavan lausunto maaperästä oli riittävä. Hyvä niin – enemmän rahaa minulle törsäillä muuhun ;)


Kasvustohan myös antaa hieman osviittaa mahdollisesta maaperästä.



[Jos näitä tietoja ei saa välittäjältä, niin kannattaa olla yhteydessä kuntaan ja/tai rakennusvalvontaan/rakennustarkastajaan. Heiltä ainakin saa ajantasalla olevat tiedot.]


Muutama pointti mitä ehkä on hyvä ajatella ennen tontin ostoa. Meillä kävi tuuri kun meille täydellinen tontti löytyy heti ensituikkauksella.




-Matilda

1 kommentti:

  1. Muistan vielä oman talomme rakennusprojektin, jossa pisin vaihe oli varmaankin tuo tontin löytyminen. Hienoa, että teille löytyi mieluinen vain kahden tontin katsomisen jälkeen! Tuo on kyllä varsinkin koirille kiva, että on paljon tilaa ympärillä. Tehtiinkö tontille muuten luontoselvitys?

    VastaaPoista

Sana vapaa, anna mennä vaan! / Ordet är fritt, låt fara bara!