12 heinäkuuta 2017

Kotieläinpiha Peikkorinne




Pari viikkoa sitten kävimme pikkumiehen serkkujen kanssa Askolan Journaankylässä Peikkorinteen kotieläinpihassa. Peikkorinne oli tunnelmallinen paikka jossa oli eläinten lisäksi leikkimökki ja hiekkakasa leluineen jossa lapset saivat leikkiä. Näimme lampaita, lehmiä, kaneja, possuja, riikinkukkoja, poneja, kanoja ja muita lintuja (joiden nimet varmasti minun pitäisi tietää - mutta en tiedä). Omistajat jopa tarjosivat hevoskärrykyytiä lapsille. 

Suurimpaan osaan aitauksia sai mennä silittelemään eläimiä. Näki kyllä että eläimet ovat tottuneet lapsiin ja ihmisiin, olivat todella kesyitä ja antoivat taputella - lampaat jopa itse taapersi meitä kohti rapsutuksille, ja yksi niistä ei meinannut päästää meidän kummityttöä menemään. Se olisi vain halunnut lisää haleja. Puput taas makoilivat vain ja antoivat meidän pikkuherran pusutella, halitella ja rapsutella niitä niin kauan kuin jaksoi, Meidän söpöliini selvitti minulle että hän nyt menee nukkumaan pupujen kanssa, ja yritti sitten mennä kanien väliin torkkumaan <3





Siellä oli hyvin rauhallista ja maalaisidyllistä. Meidän lisäksi siellä oli yksi toinen perhe. Eläinten kannalta tämä on varmaan mukavaa. Näin aitauksissa ei koko ajan ramppaa ihmisiä ja heillä on sitä omaa rauhaa myös. Eläimillä oli muutenkin isot aitaukset, ja niitä ei ollut kauhean monta yhdessä aitauksessa. Joten tilaa heillä oli enemmän kuin riittävästä -  tämä on mielestäni aivan mahtavaa, näin eläimet voivat lähteä pois ihmisten luota eikä niitä "pakoteta" olemaan kanssakäymisissä vierailijoiden kanssa.

Lapselle on myös tässä tärkeä opettaa, että jos eläin lähtee kävelemään pois niin sitä ei saa seurata väkisin, vaan annetaan sille sitä omaa rauhaa silloin.

Muutenkin on todella tärkeää tällaisessa paikassa että lapselle kerrotaan miten eläinten kanssa ollaan.
- Ei huudeta
- Ei huidota/sählätä mitään ylimääräistä
- Eläimiä kohtaan ei juosta, vaan liikkuminen tapahtuu rauhallisesti
- Ei lähestytä eläintä suoraan takaapäin/yllätetä eläintä
- Eläimiä pitää kohdella kunnioitettavasti (hellää rapsutusta ja taputusta sekä silittelyä)

Itse en näitä tällä kielteisellä tavalla selitä lapselleni, eli kerron kiellon sijaan esimerkiksi että eläintä lähestytään mielummin hieman sivulta, kuin suoraan takaa tai edestä. Ja kyllähän nämä asiat tulee jo hyvin selkeästi esille omalla käyttäytymisellä ja esimerkillä.

Pitää myös muistaa että eläimet ovat kuitenkin aina eläimiä. Ja vaikkapa lehmät ovat aika isoja sellaisia. Joten kun olimme aitauksissa niin minä vanhemapana seurasin tarkasti eläinten eleitä. Yksi lehmä halusi selkeästi olla hieman rauhassa, joten vaikka pikkumies olisi halunnut käydä sen luona niin otin hänet syliin ja selitin että tuo lehmä tahtoo huilata nyt yksikseen. Vaikka se ei olisi ollut aggressiivinen, niin pelkällä nopealla ylösnousulla niin se olisi voinut saada vahinkoa aikaan tuollaiselle pienelle taaperolle.




Alle 2-vuotiaat pääsi pihalle maksutta, muille vierailu maksoi 5€. Mielestäni tuo ei ole ollenkaan "paha hinta", ja minä ainakin tuen mielelläni tällaista paikkaa jossa selkeästi eläimistä pidetään huolta ja heillä on hyvä olla! Kesän aikana tulemme varmasti vierailemaan täällä uudestaan.



- Matilda

Hakusana: kotieläinpiha, pieneläintarha, peikkorinne, eläimet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana vapaa, anna mennä vaan! / Ordet är fritt, låt fara bara!