08 kesäkuuta 2016

Lelukaaos / Leksaks kaos

Varmaan tuttu käsite kaikille lapsiperheille...
En ymmärrä miten on mahdollista että 11 kuukautinen lapsukainen saa kämpän näyttämään tornadon kärsineeltä - ja vieläpä kymmenessä minuutissa?
Se oli kokopäivätyö kerätä leluja kasaan. Siivosit lattiaa naamallasi kun yritit saada sohvan alle tungettuja leluja pois. Aktiivisuusmittari oli räjähtämäisillään kun tuli juostua 20 km kämpässä eestaas hakemassa leluja joka nurkasta. Täytit koirien juomakupin kymmenentuhattakertaa päivässä kun joku oli levittänyt vedet ympäri kuppia ja jättänyt muutaman lelun lillumaan siihen tilkkaan joka vahingossa oli jäänyt pohjalle. Pesit tupperware purkit, et yhteen - vaan moneen kertaan päivässä, kun ne oli ensin nuoleskeltu ja sen jälkeen hinkattu koiran karvoissa... ja niin eteenpäin. 
Ja tietenkin siihen päälle piti juosta sen kaoksen tekijän perässä. Hänet löysi vähän väliä johtoja vetelmässä, koiria rummuttelemassa, telkkaria hakkaamassa tai ihan vaan jossain muualla hääräämässä.

Sitten muutettiin melkein puolet pienempään kämppään ja parin päivän päästä tajusin et tuo systeemi ei toimi. Jos nyt tuollaista voi systeemiksi edes sanoa. Joten päätin kokeilla yhtä juttua - ja se toimi! Arvaatteko mikä tämä maaginen, päätä huimaava, fantastisen nerokas muutos oli? Nå, minäpä kerron.....

Päätin järjestää lelut!
Kyllä! Ei sen ihmeempiä poppamiehiä tarvittu.







Okei, ehkä hieman liiottelen. Kyllä sitä kaaosta syntyy vieläkin, ja joutuu juoksemaan sen yhden riiviön perässä, mutta huomattavasti vähemmän!

Aikaisemmin meillä oli kaikki lelut "sekaisin" laatikoissa. Joten pikkusen tapa leikkiä näiden kanssa oli kaataa laatikko, levittää lelut ja sitten mennä örisemään ja makaamaan niiden päälle. Välillä huidottiin lelu kädessä jonka jälkeen se heitettiin sivuun, sitten purtiin toista lelua joka samantien lensi toiseen suuntaan. Uintiharjoituksia oli myös mukava tehdä lelukasan päällä. Mielestäni emme saaneet oikein hyödynnettyä oikealla tavalla noita leluja... hehe. Korjatkaa jos olen väärässä.

Nykyään kun lelut ovat hieman erillään ja jotkut lelut jopa "kategorisoitu" (niinkin vaikeasti kun autot vierekkäin, pehmolelut samassa paikassa, palloille oma kori jne) niin ne ovat paljon kiinnostavampia. Hän jaksaa keskittyä yhteen leluun kauemmin - ja se on myös kiva kun voi v a l i t a millä lelulla haluaa seuraavaksi leikkiä.

Tällä hetkellä yksi lempparileluista on Mommolta saatu Noaks Ark. Sieltä hän nostelee eri eläimiä ja sitten pitää äänellä sen eläimen tavalla - ja auta armias jos ei eläydy tarpeeksi, silloin saa pienen läpsäsyn pohkeelle. Siitä puheen ollen, tarvitsen teidän lukijoiden tietämystä...

Mitä kirahvi ja zebra sanoo?





-Matilda




Leksaks kaos... säkert ett bekant begrepp åt alla småbarnsfamiljer.

Jag föstår inte hur det är fysiskt möjligt för en 11 mån gammal pojk att få bostaden att se ut som efter en tornado - och det på tio minuter?

I finska texten har jag förklarat på vilka alla vis det är ett heldagsarbete att försöka hålla bostaden i mänskligt skick... och vad allt vårt lilla hjärta hittar på.  Men pointten med denhär texten är (väl) hur jag har lyckats minska på vårt dagliga kaos.
Nämligen...

Jag ordnade upp leksakerna! Vilken fantastisk magisk, superbrilliant, genialisk ide
. Hehe.


Tidigare var alla leksaker satta i samma låda, ingen som helst ordning på dem. Lillgrabbens lekar var inte värst mångsidiga... finska texten har igen lite nogrannare förklarat hur han simmade omkring och yla i leksakshögarna.

Men nu när bollarna är i samma låda, mjukisarna har eget ställe, bilarna är bredvid varandra och på fönsterbräden är leksakerna fint ställda bredvid varandra så är alla saker mer intressanta. Han orkkar koncentrera sig längre på en leksak och så är det kul att kunna v ä l j a följande grej- lite som i leksaksbutik.

En av dagens top leksaker är nog Noas Ark. Han tar fram ett djur och så ska du härma djurets läte - och attan om du glömmer att leva in dig... då får du en smäll på vaden. På tal om djurläten, jag behöver er läsares hjälp.

Vad säger giraffen och zebran?

-Matilda




2 kommenttia:

  1. Zebra: https://youtu.be/rzueL0D-vMs

    VastaaPoista
  2. Super! Lillemannen blir nöjd när Zebran får rätt läte... nu har jag använt "ihahaha"...

    VastaaPoista

Sana vapaa, anna mennä vaan! / Ordet är fritt, låt fara bara!