08 elokuuta 2016

7. Ensimmäinen/Ensimmäiset toimitukset tontille

Jos haluaa että rakentaminen etenee hyvällä tahdilla, ja että kaikki viikonpäivät hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti, tavaran oikea-aikainen tilaaminen on tärkeää!

Sillä jos ei ole oikeat materialit tietyssä työvaiheessa niin eihän silloin työ voi edetäkkään. Aika simppeliä. Mutta se joka ei aina ole simppeliä on näiden päivien ennakointi.


Kaikkea ei kannata tilata samaan aikaan, mutta ei myöskään pilkota liian pieniin toimituksiin.


Meinaan jos tilaat monen tuhannen, jopa kymmenentuhannen, euron edestä tavaraa tontille niin onko paikkaa mihin laittaa nämä? Siihen tarvitaan aika iso alue, ja liikaa tavaraa päällekkäin ei myöskään kannata laittaa. Se joka purkaa kuormaa ei vältämättä välitä siitä missä järjestyksessä hän purkaa tavarat. Monella on jopa sellainen käytäntö, että mikäli halutaan että kuormaa puretaan eri paikkoihin siitä tulee joka paikasta oma lisämaksu. Ja eivät he rupea siirtelemään tavaroita eestaas jotta ne menevät loogiseen järjestykseen. Joten se voi olla että juuri ne putket jotka tarvitsee ensimmäiseksi onkin sitten kasan alla... kyllähän ne sieltä saa, mutta jos tämän pystyy suht pienellä työpanoksella välttämään niin kannattaahan se tehdä niinpäin. Vai?



Työmaavarkaudet eivät ole mitään humbuugia. Sitä tapahtuu enemmän kuin uskoisikaan, sillä ne jotka tekevät sitä "työkseen" tietävät että työmaalla on arvokasta välinettä ja tavaraa. Joten ensinnäkin työkoneet kannattaa olla lukkojen takana ja muutenkin kaikki tavara presulla tai jotenkin suojattu. Ei se estä varkautta mutta tällä tavalla ei mitään tule annettua hopea lautasella ainakaan. Luultavasti vakuutusyhtiökin pienmällä vääntämisellä suostuu korvaamaan mikäli näin on hommat hoidettu.

Mutta toisaalta ei saa pilkkoa tilaukset liian pieniin eriin. Sillä jokaiselle tilaukselle tulee oma rahti maksu. Rahti tietenkin vaihtelee kuormasta riippuen, mutta esim. alkuvaiheen kuormien rahdit pyörii siinä 100-200e välillä.

Pitää muistaa että tuotteet mitä tilaa ei myöskään tule heti seuraavan päivänä.
Eri tuotteilla, samalla sivustolla, voi olla eri tuontipäivät. Ja vaikka sivulla lukee jokin toimitusaika, nämä ei aina pidä paikkaansa. Luultavasti jossakin toimitusehdoissa lukee että se on keskimääräinen toimitusaika, ja todellinen toimitusaika voi siitä poiketa.
Eli jos tilaa vaan tavaraa vain yhdelle työvaiheelle aina voi olla että aikataulu tulee venymään juurikin noiden toimitusaikojen takia. Kannattaa näiden suhteen aina varautua muutaman päivän viivästykseen. Kyllähän sitä mielummin yllättyy positiivisesti kuin jää nuolemaan näppejään.

Joten sopivan kokoiset tilaukset oikeaan aikaan on se mihin pitää pyrkiä! Helpommin sanottu kuin tehty. Mielestämme onnistuimme tässä kuitenkin aika hyvin. Varmasti sen olisi voinut tehdä vielä paremminkin, mutta työvaiheet eivät ainakaan viivästyneet tavaran puutteesta. Yhdessä vaiheessa meillä oli tosin tavaraa styroxien alla. Henkilö joka toi styroxit oli kirjaimellisesti vain heittänyt ne summittain kaikkien muiden tavaroiden päälle. Siinä meni oman aikansa kun ne kasasi järjestykseen jotta saimme tarvittavar putket alta.





Ajattelin kuitenkin kirjoittaa mitä me tilasimme missäkin järjestyksessä. Alleviivatut ovat sellaisia mitä olisi mahdollisesti voinut tilata hieman myöhemmin.

Ensimmäinen tilaus:

Maakangasta, Rumpuputkia ja liitososat, salaojaputket (tarkastuskaivot teimme rumpuputkista), jätevesijärjestelmään tarvittavat osat (saoustuskaivot, lokasäiliö, imeytyskenttäputket jne.), sadevesijärjestelmän osat (perusvesikaivo ja putket), radon putket, ja tietenkin koira-aita ;) 


Kun tie talolle oli tehty, talon paikalla oli ohut patja soraa ja salaojaputket oli paikoillaan teimme toisen tilauksen:

Harjaterästankoja, sokkeliharkot + pilariharkot, 2 000kg muurauslaastia, leca-kelkka, slammauslaastit, bitumikaistale, harjateräsverkot ja pidikkeet
Starkki lupasi tuoda anturamuotit ja finnfoamit jätevesijärjestelmää ja pilareita varten yhden päivän varoituksella joten näiden tilaus kuuluu periaatteesa tuohon "toisen tilauksen" alle.

Jos itse hoitaa maakaapelin hankinnan se kannattaa sisällyttää tuohon toiseen tilaukseen. Me tosin sovimme sähkärin kanssa että työvat sen mukanaan. Mittasimme vain pituuden heille. Heidän kautta ostimme myös tuon työmaa-/sähkökeskuksen - mutta jos sen hankkii itse, sekin kannattaa tässä vaiheessa hankkia.

Kolmas tilaus oli LVI-putket ja tarvikkeet. Tässä pakko vinkata Meltex liikkeestä. Mikäli avaa yksityishenkilö tilin niin täältä saa hyvät alennukset. Kun kartoitimme eri paikkoja Meltex oli ehdottomasti edullisin. Vaikk Starkiltakin rakentajatilin avulla voi saada alennusta heidän hinnat eivät päässeet samoihin Meltexin kanssa, ei myöskään taloon.fi sivuston välineet vaikka muuten sieltä löytyy hyvällä hinnalla tavaraa. Meltexillä on myös nopea toimitus. Samana päivänä kun soitimme heille tavarat tulivat jo tontille. Tekivät myös ilmaiseksi laskennan LVI suunnitelman pohjalta mitä kaikkea tarvitsemme, myös IV tarvikkeista.


Sitten oli styroxien tilaus.

(Näiden tavaratilausten lisäksi pitää tietenkin muistaa sopia erinäiden henkilöiden kanssa töistä ja aikatauluista. Pitää siis muistaa tilata palveluita myös. Voi olla sähkäriä, putkaria, päävastaavan käynnit, lattiamies, valut, kunnan käynnit jne. jne. jne. )


Ja kaikkea emme tietenkään ole tilanneet tontille toimitettuna. Joitakin yksittäisiä putkia, sähköjohdoille suojaputket, vesiputket, betonimylly, viemäreiden eristeet, patolevy ja listat, ja tämän tyyppisiä olemme hakeneet suoraan liikkeistä. 








Kyllähän noita muitakin mitä luettelin tuossa voi hakea myymälästä suoraan. Mutta mukavuus ja käytännön syistä oli helpompaa tilata ne suoraan työmaalle. Meinaan, miten meinasit kuljettaa yli 400 harkkoa itse? Painaa ihan hitosti. Tai sitten 6 metrin harjaterästankoja tai 2,5m leveät ja 5m pitkät harjateräsverkot? Siinä samalla voi sitten muitakin tarvittavia juttuja tilailla kun maksaa sen rahdin kuitenkin...


Mitä muuta voisin mainita tästä aiheesta kun tuon "oikea määrä oikeaan aikaan" ...

Ehkä sellaisen pointin, että kun tilausta tuodaan he soittavat yleensä päivää ennen, tai sitten tyyliin "olen siellä 30 min päästä". Ja nämä toimitukset ei tapahdu aina ma-pe klo. 8-16 välillä. Useasti on tullut soittoa lähempää yhdeksää että nyt on kohta siellä, että onko joku paikalla vai mihin jätetään. Kerran myös lauantaina.

Ja sitä ei välttämättä ole juuri silloin työmaalla ottamassa vastaan. Jos kuljettaja haluaa että siellä on joku paikalla auttamassa purun aikana ajankohdasta voidaan sopia erikseen. mutta useasti he suostuvat tekemään tämän myös itse.
Styroxien kanssa emme pystyneet olemaan paikalla, joten selitin parhaani mukaan puhelimitse mihin haluamme että nämä puretaan. No sehän meni tosiaan päin p:tä! Olin joko hyvin epäselvä tai sitten sillä ei ollut hänen mielestä niin väliä. Ne oli tosiaan heitetty vain muiden tavaroiden päälle. Tämän jälkeen kun odotimme tilausta teimme seuraavasti:

Merkitsimme alueen joko spray-maalilla, värjätyllä puukalikalla, tai kirjoitimme finnfoam palaan tussilla "jätä tavarat tähän" tai jotakin siihen suuntaan.

Tällä tavalla varmistimme että styrox härdelli ei toistu, ja näin ei olekkaan tapahtunut, pieni asia joka voi säästää aikaa ja lihaksia, hehe.

Kun keskustelee kuljettajan kanssa kannattaa myös kysyä onko purkuautossa nosturia. Lisäkysymyksenä minkälaisella, tai minkä kokoisen, ajoneuvon kanssa hän tulee. Pääseeko kyseinen ajoneuvo ajamaan tontille asti ja siellä kääntymään, vai pitääkö kikkailla :)

Tähän ajattelin lopetella tämän tekstin. Seuraavat kaksi osaa tulee olemaan huomattavasti, tai no, ainakin hieman lyhyempiä kuin nämä toiset ;)


-Matilda














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana vapaa, anna mennä vaan! / Ordet är fritt, låt fara bara!